måndag 31 oktober 2011

Återanvändning!


Vad är detta? Jo, det är en gardin, du vet en sådan med en massa snören som hänger och dinglar.
Är det fint med sådana? Njae! Men vi har haft en sådan hängandes vid altandörren för att hålla myggen ute tror jag tanken var.
Om det har fungerat? Inte vet jag. Den har nämligen varit ihopknuten och upplagd på bokhyllan som står bredvid dörren.
Varför det? Jo, det är nämligen så att små barn tycker att det är extremt roligt att leka med dessa snören! Och mamman tycker att det är lite otäckt med snören och snurrande små barn! Därför har den nu blivit utbytt mot en hel gardinlängd som leks med lika mycket, men känns inte så farlig.

Jag var påväg att gå och slänga den när jag började tänka på att snören är ju trådar... Som garn...
Vad kan jag göra med alla dessa trådar?! Jag kan virka något!
Vad behöver vi för virkat här hemma? Vi behöver strumpkorgar till flickornas strump/tros/pyjamsalådor!

Så jag satte igång med att klippa av trådar, knyta ihop och...

[Vänta lite nu... Något slog mig just! Borde inte alla trådana sitta ihop inunder där uppe (du förstår säkert vad jag menar!) ?! Om jag sprätter upp den sömmen kanske jag inte behöver knyta och få fula knutar på korgen! Det ska undersökas om en stund!]

... virka min korg. Jag tog virknål nr 4, gjorde en radda luftmaskor så lång som strumplådan är djup och satte igång med fastamaskor, gick sedan över till stolpar och där är jag nu! Har kommit sex varv eller något sådant. Det går ganska bra att virka med denna typen av material, den är ganska glatt och glider på bra men det är också lite strävt mot fingrarna eftersom det är flätat på något vis. Så jag kan inte hålla på för långa stunder för då får jag ont i fingrarna.
Nu ska jag gå och undersöka om det räcker med lite sprättande!

Ha det gott! // Ia

måndag 24 oktober 2011

Gah!

Jag har börjat virka en mössa! Visst låter det trevligt!? Ja, det är det, MEN jag har översatt ett mönster från engelska och det verkar som om jag har misslyckats tyvärr. Jag hade kommit bra mycket längre än vad bilden visar innan jag repade upp en bit och sedan en bit till.
Nu lägger jag ner för idag!

Jag var inne en sväng hos den lokala optikern innan idag. Jag har haft lite huvudvärk fram och tillbaka ett tag och kände att jag kanske skulle kolla synen så jag skulle gå in och boka en tid. Gissa om jag blev förvånad när de hade tid direkt!
Det visade sig att jag k a n s k e behöver glasögon. Har ni hört något så dumt någon gång?! Jag har ett litet brytningsfel på vänster öga och har lite svårt att se på långt håll men hon kunde inte med säkerhet säga att det var orsaken till min huvudvärk. Det kan hjälpa med glasögon. Så idag har jag beställt glasögon... Hoppas att jag blir riktigt snygg!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Om jultidningar och mormorsrutor

Grannens flicka knackade på dörren för ett tag sedan och undrade om jag ville köpa jultidningar och visst ville jag det! Vi brukar alltid köpa något, oftast blir det något serietidning till R och någon bok till mig. Så blev det även denna gången! Till R beställde jag Agent X9 och en seriebok med Hälge som hette "Om natur och naturbehov", det kan ju inte bli annat än roligt. V fick en bok om Pettsson och Findus och till mig blev det en bok om.......................... wait for it.......................... Garn!
I förrgår kom grannflickan och knackade på dörren igen och vår beställning hade kommit, i oktober... Då går det ju inte att hålla sig ända tills jul! Så det blev en liten julklappsutdelning här hemma i köket och jag tror att alla blev lika nöjda!
Igår läste jag igenom min bok, den var inte så lång och inspirerad blev jag!


Boken består av en himla massa mönster som egentligen inte är några mönster för om man inte har exakt samma mått på mina egna möbler/saker som de har använt i boken så måste man ändå mäta och trixa och fixa så att det passar till just mina prylar. Som man kan se på omslaget så har de klätt en fotölj med mormorsrutor som jag tycker är så otroligt läcker! Vi har en gungstol ståendes i källaren (en Ikea gungstol) som har två stora dynor, en till sitsen och en till ryggen som jag tror skulle bli läcker om man klädde in på det viset. Fast den stolen står ju bara i källaren och får inte plats uppe så det får bli ett senare projekt. I boken så klär de in lampskärmar, krukor, pallar och lite allt möjligt. En mysig bok! Det finns en föregångare som heter Galen i Garn som jag hoppas på att snubbla över också.

För en vecka sedan var jag på Erikshjälpen i stan en liten ronda, jag köpte inget, bara kollade läget lite... Där fick jag syn på en fin filt av just mormorsrutor, den var i fint bruksskick och i ullgarn om jag skulle behöva gissa. Den ville de ha 450kr för! Det är då man förstår att garn är trendigt... när man börjar på pröjsa de summorna på secondhand!

Ha det gott!! // Ia

söndag 23 oktober 2011

Stitch ´n bitch - The knitter´s handbook

För ett tag sedan köpte jag en härlig hög med böcker som jag är otroligt nöjd med!
Sakta men säker har jag läst den som inspirerade mig mest! Stitch ´n bitch The knitter´s handbook av Debbie Stoller. Den är på engelska men det gör mig inte så mycket eftersom jag inte ha några svårigheter att ta in information på engelska. Lite knepigt var det att förstå facktermerna i början, men bara man läser vidare på förstår man. Boken har gett mig många av de grundläggande kunskaperna i stickning, dels hur man stickar de olika stygnen, som jag iof redan kunde, men också hur man ser fel. Ibland kan maskor hamna på fel håll när man plockar upp dem och i början kanske man inte kan se att det är fel. Då har Debbie små roliga texter och teckningar som illustrerar hur det ska se ut. Det är nog det som är det bästa med denna boken, att den är så fantastiskt lättsam och rolig att läsa. Men får som sagt bra baskunskaper i konsten att sticka samtidigt som man har roligt när man läser! Jag har flera gånger undertiden jag läst boken fått riktiga Aha-upplevelser och varje gång jag har plockat upp boken för att läsa känt att jag har blivit inspirerad! I boken beskrivs också skillnaden mellan The English (Right hand) method och The continental (Left hand) Method som jag tycker är intressant. Right eller Left hänger på i vilken hand man håller garnet. Jag ska inte gå in på detaljerna mellan de olika stilarna här och nu men det är fashinerande att engelsmännen gärna håller sin högra sticka i armhålan!
I boken finns det ganska många mönster var av jag inte har stickat någonting av och kommer nog inte att göra det än på ett tag heller känns det som. Något kommer det definitivt att bli, men jag har så mycket annat på G. Men boken är ju min, så jag har hela livet på mig! :)
Jag rekomenderar verkligen denna boken om du liksom jag är ganska ny i stickvärlden! Om man har hållt på ett tag så kan den absolut vara underhållande att läsa, men då känns den säkert inte alls lika inspirerande. Men vilken tur att hon har skrivit flera böcker!

fredag 21 oktober 2011

I´m on a roll!

Här kommer ännu ett färdigt projekt! Kommer ni ihåg min egenhändigt nålbundna mössa/hatt? Nu har den fått en dekoration! :)
I söndags när jag var påväg till stickcaféet hade jag på mig mössan i bilen på vägen dit, men så påtalade min mamma att den var ful... Så jag tog av mig den och knölade ner den i väskan. Men efter en stund inne på Mimmis så började vi prata om den och så tog jag fram den. Det var tydligen bara min mamma som tyckte att den var ful för Mimmi som äger butiken drog lite i den och frågade sedan om hon fick prova den och hon var så fin i den, men vi var ju alla överens om att den behövde pyntas en aning! Jag fick många tips och råd om hur jag kunde gå till väga för att tillverka ett löv. I tisdags var jag en sväng i stan och snubblade då över ett nystan av fluffigt Mohair (82%) och Polyester (12%) i en orange/röd blandning. På kvällen var en en tur hemma hos min goda vän Annki och hon hjälpte mig hitta ett lövmönster på nätet.
Idag har jag pysslat olch knåpat och egentligen inte alls gått efter mönstret jag (Annki) hittade men det var bra att ha något att utgå ifrån.
Jag tycker att det är ganska roligt att virka, det känns liksom friare än stickning på något sätt.


Det blir ju lite kasst när man ska försöka ta kort på sigsjälv. Särskillt när man vill ha focus på "lövet" så får man inte direkt någon bra bild av mössan i sin helhet. Och jag konstaterade just att mitt lilla löv inte heller gör sig så bra på kort.
Det vore trevligt om man kunde vara duktigare på att fotografera...

Ha det gott!! // Ia

torsdag 20 oktober 2011

WIP

Detta är ett av mina pågående projekt, det ska bli en kofta till min systerson N. Jag råkade sticka lite för långt på bakstycket, så det bilden visar är mitt nya sätt att repa upp ett varv eller två. Jag tar helt enkelt den toma stickan och för in den dit som jag vill repa upp. Sedan är det bara att ta ur den andra stickan och dra i garnet.

God natt! // ia
Published with Blogger-droid v1.7.4

Lite mer som är färdigt!

 I somras fick jag lite dille på momorsrutor och började göra en hel hög utan att ha någon direkt plan för dem... Men så kom jag på att min lilla N skulle få sig en klänning. Efter lite dividerande hit och dit så blev det såhär! 


Mönstret är mitt eget hittepå! Garnet är ett bomullsgarn som jag köpte på Syfestivalen som jag inte har en aning om vad det heter tyvärr. Det var mysigt att både sticka och virka i och jag har använt virknål 3 och stickor 3 också om jag minns rätt. Så är det med de här egenhändigt komponerade sakerna, om man inte antecknar vad man gör när man gör det så lär man inte komma ihåg det tre-fyra månader senare!


Så vill jag passa på att länka till ett bra inlägg som Visa Lisa skrev om handarbete och upphovsrätt häromdagen. Det är inte alltid så lätt att förstå vad som gäller och endel kanske inte ens tänker på att man inte får lov att sälja saker man stickat själv fast efter någon annans mönster.
En liten sak som jag funderar på är dock var gränsen går mellan att bli inspirerad och att kopiera. Det är ganska många här ute i cyberspace som gör egna mönster som de både lägger ut gratis och som de säljer och jag kan inte låta bli att bli inspirerad och imponerad. Men som sagt, den där gränsen... Ok, en kofta är ju en kofta och det är ju ingen som har upphovsrätten till just att det är en kofta, och slätstickning är ju slätstickning och ränder är ju ränder (du börjar nog fatta vad jag menar). Men för att bli så duktig att kunna komma på egna mönster så måste man ju ha hållt på ett tag och stickat ganska mycket från andras mönster. När man gör det så lär man sig hur många maskor man måste lägga upp för att plagget ska bli lagom brett och vilket garn man trivs med och vilka justeringar man måste göra för att det ska passa en själv bra. När man då ger sig på att göra ett eget mönster så har man ju med sig allt detta i bagaget och utan att tänka på det så "använder" man någon annans mönster. Jag menar lite att hur mycket kommer man igentligen på  h e l t  själv? Detta vara bara en liten fundering som jag kände att jag ville ventilera. :)

Ha det gott! // Ia

tisdag 18 oktober 2011

Klänning i Cotton Bamboo Batik

Idag hade jag tänkt bjuda på ett eller två färdiga alster som jag äntligen har fotograferat!

Först ut är en klänning som jag stickade till V.


Mönstret är S1701 Tunika i COTTON BAMBOO BATIK från coats. Inspiration S17 heter häftet.
Garn: Cotton Bamboo Batik , 50% bomull, 50% viskos (Bambu)
Garnåtgång: 4 nystan till stl 4år (104cl)
Stickor: Rundstickor 3½
Virknå: 3½
Knappar: det som blev fint!

Jag tyckte att det bar roligt att sticka denna klänningen! Det var det första jag stickade runt på rundstickor och det var roligt och gick fort. Det tog mig ca två veckor att sticka den om jag minns rätt. Det var även på denna som jag fick virka för första gången på hur många år som helst och det gick ju bra! Det är en liten virkad kant längst ner så att den inte ska rulla upp sig. Jag föll för denna när jag var på min LYS och skulle komma på ett nytt projekt, då hade de just fått in de här mönstren och garnerna som är så läckert mellerade. Tyvärr så upplever jag garnet mycket murrigare i verkligheten än vad som visades på bilden i häftet. Där kändes den ganska ljus i tonerna trots de sotiga inslagen och det såg ändå ut som om den dominerande färgen skulle vara rosa. Jag upplever den mer som orange med lila. Först stickade jag den för trång i halsen när jag plockade upp maskor och stickade ringningen så den fick jag repa upp och göra om. När jag klippte upp mina redan fästa trådar råkade jag klippa lite i garn som jag inte skulle klippa i, men det lyckades jag rädda. Efter det var jag och köpte mig en liiiten sax till sådana ändamål. Det blev bättre i halsringningen, men inte helt bra, hon måste ta på sig den på ett visst sätt för att inte "fastna". Detta har väl resulterat i att hon inte är så glad i att ha den på sig. Men hon tar ju på sig den i alla fall!
Jag tyckte bra om garnet, mjukt och lätt att sticka i. Ett minus var dock att jag lätt kom in mellar trådarna i garnet med stickorna så det blev lite knas ibland. Om det verkligen var garnets fel eller om det bara var min ovanan vid att sticka lämnare jag osagt. :)

På tal om att inte ta på sig kläder så bara måste jag lagga upp en bild på en otroligt fin tröja som Vs mormor har stickat till henne.


Den är stickad i Cotton Time tror jag och så otroligt mjuk och go! Ganska rolig med en häst på ärmen tycker jag och mormor, men inte V. Hon har inte ens velat prova den. Den har legat här i ett halvår snart tror jag och jag frågar henne emellanåt om hon har lust att prova den (försöker att inte göra någon stor grej av det) men hon svara bara - Nej, det behövs inte. När mormor en gång sade att - Då tar jag väl med den hem och ger den till någon annan liten flicka. Svarade hon bara - Ja gör du det.
Tacksamt! Men den får väl ligga här hemma och vänta på att lilla N ska växa i den om ett år eller TRE!

måndag 17 oktober 2011

Hjärnsläpp!

Idag på stickcaféet hade vi otroligt trevligt! Så trevligt att jag glömde bort att ta några kort... Sorgligt men sant. Imorgon kommer några bilder och beskrivningar på en eller ett par FOs...

Ha det gott! // Ia
Published with Blogger-droid v1.7.4

lördag 15 oktober 2011

Stickcafé!

Imorgon är det dags för stickcafé igen och det ska bli så trevligt! Det är ca en gång i månaden på min LYS, Mimmis Magasin. Vi brukar vara omkring 10-15 pers skulle jag tippa på. Vi stickar, fikar, pratar (inte allt nödvändigtvis i den ordningen) och har mycket trevligt.
Förra gången hade jag med mig kameran och har helt glömt att lägga ut bilder. Jag tog inga kort på något stickat därför att jag kom på att kameran var med först när alla var påväg att gå där ifrån. Eftersom jag heller inte har frågat om lov om jag får lägga ut bilder här på bloggen på mina fina vänner C och M som var där så låter jag bli. Men en bild på fikat kan jag ju slänga upp!



Imorgon är det som sagt dags igen så då ska jag fota lite mer har jag tänkt!

Min nålbundna mössa har nu hunnit att bli använd några gånger och jag känner att jag verkligen tycker om den, men det är nog mest för att jag har gjort den själv misstänker jag för den kliar och är inte så vacker på. Jag ser ut som ett blåbär tycker J på mitt jobb. Den börjar i en härlig petrolnyans och går sakta över till lila. Jag har tänkt sy i ett foder så den slutar upp med att klia och göra mig röd i pannan sedan funderade jag på om jag skulle virka en liten blomma och tova ihop och fästa på mössan för att pynta den lite, men sedan fick jag en genial idé! Jag ska försöka få tag i/göra ett vackert tovat höstlöv i eldiga röda och orangea toner att fästa på den istället så blir det en underbart härlig höstmössa! Problemet är väl att jag inte är tillräckligt duktig på att virka för att slänga ihop ett eget höstlöv på det viset, inte heller vet jag hur man skulle göra det på något annat vis tyvärr... Men igår var jag förbi min kompis L som har en blomsterbutik och där i hennes pysselochknåprum hittade jag två löv i orange och gult som jag snodde med mig och försökte fästa på mössan. Det blev inte så fint eftersom de löven var mer runda än sådär härligt spretiga som jag har föreställt mig. Men jag fick ändå bekräftat för mig själv att den kommer att bli riktigt fint om jag får till det! Sedan om jag kommer att använda mössa efteråt eller om jag kommer att känna mig fång med den på är en annan femma! (mitt fashionsense är inte alltid var det borde vara)


Ha det gott! // Ia

tisdag 11 oktober 2011

Syfestival

Är det någon som är sugen på att följa med mig? Det är 4, 5 och 6 november på Älvsjömässan.
Två år i rad har jag varit på Underbarabarn mässan som är där nu i helgen men i år kan jag inte åka så istället fick jag ett ordentligt sug att åka till sthlm och klappa lite garner!
Who's with me?
Published with Blogger-droid v1.7.4

måndag 10 oktober 2011

Min första nålbundna mössa!

I tisdags var jag ju på nålbindnings workshop. Tyvärr så glömde jag bort att ta några kort men jag ska föra mina provlappar och lägga upp! Jag hade även med mig mitt tvåtrådiga ullgarn dom jaha köpte på syfestivalen i våras för att kolla om det gick att göra något med det. Och det var inga problem sade hon som höll i kvällen, jag skulle bara tänka på att eftersom det är så tunt så blir arbetet ganska glest. Så fort jag kom hem lade jag upp ett projekt!
Så sedan i tisdags har jag sytt på en mössa. Eftersom jag räknade med ett glest projekt sydde jag den ganska stor så att jag skulle kunna valka (eller tova, vilket begrepp som nu är rätt) ihop den till rätt storlek. Ikväll hade jag fått den så stor som jag gissade på att den behöver vara, sedan satte jag igång att gnugga! Jag fyllde vasken med varmt vatten och såpa. Jag doppade mössan och segslitna visste jag inte riktigt hur jag skulle gå till väga. Först gnuggade jag bara med händerna och en liten handduk inuti så att den inte skulle tovas samman fel. Det hände inte så mycket... Så jag letade under vasken för att se om jag hade något att gnugga med och jag hittade mina potatisgnuggarhandskar! Sedan ökade jag på värmen på vattnet så jag nästan brände mig och vips började det hända grejer. Efter kanske totalt 20min gnuggande var mössan i en passande storlek. Den blev fin! Synd bara att allt gnuggande utplånade det fina strukturen som nålbindning ger! Jag ska se om jag kan ta en bild imorgon!

Natt natt!
Published with Blogger-droid v1.7.4

tisdag 4 oktober 2011

Nålbindnings workshop!

Det är vad jag ska roa mig med ikväll. Om en stund ska jag och N åka och hämta V på dagis, sedan ska jag laga lite mat, idag blir det kyckling och bulgur som vi ska äta när Rickard kommer hem från jobbet. Sedan ska jag åka till stallet och mocka och efter det ska jag hem till Ingela en sväng. Hon hade visst klippt håret på sin son på egen hand, han ser enligt utsago ut som Gustav Vasa så jag ska se om jag kan rädda situationen! Men efter det kommer höjdpunkten på min dag! Jag ska få chansen att få lite kläm på nålbindning. För dig som inte vet vad det är så är det en teknik man använde före stickning och virkning för att göra bla mössor och vantar. Man gjorde kanske tröjor och så också, men det är en ganska tidskrävande teknik.
Varför vill jag då lära mig detta? Jo, dels för att jag tycker att allt som har med garn av något slag att göra är fantastiskt roligt och dels för att jag vill kunna något som man gjorde på medeltiden. Vår (Rickards) släkt på Visingsö är väldigt involverade i tornerspelen och medeltidsmarknaden som är där ute en gång om året, och jag känner att jag gärna vill kunna bidra med något på något vis. Så nålbindning kändes bra! Det andra alternativet att lära mig var tvåändsstickning som nog är väldigt roligt, men det är nog mycket svårare tror jag. Nu har min lilla tös vaknat...

Ha det gott! // Ia
Published with Blogger-droid v1.7.4